De cultuurwethouders van de vier grote steden roepen de regering op om de coronasteun aan culturele instellingen nog niet stop te zetten. Het kabinet wil daar per 1 oktober mee kappen. In een gezamenlijke open brief in de Volkskrant schrijven de wethouders dat dat ‘de doodsteek voor de sector’ zou zijn. 

Niet alleen het cultuurspecifieke steunpakket eindigt op 1 oktober. Instellingen kunnen vanaf die datum ook niet meer rekenen op de generieke aanvullende steunpakketten, zoals de tegemoetkoming voor personeelskosten en vaste lasten.

Volgens wethouders an herstel is nog lang geen sprake.’ De sector ligt er volgens hen nog ‘beroerd’ bij, onder meer door het gebrek aan buffers, verlies van creatief kapitaal door het ontslag van werknemers (veelal zzp’ers) en tegenvallende bezoekersaantallen. De Taskforce culturele en creatieve sector berekende de schade op 2,8 miljard euro in 2021, waarvan 1 miljard in de laatste helft van dit jaar.

Dankzij de steun van het Rijk en de gemeenten ‘en de creativiteit en innovatiekracht van de sector zelf’ zijn er tot nu toe weinig culturele instellingen omgevallen. Maar de wethouders vrezen dat al deze inspanningen nu verloren gaan. ‘Het zou dramatisch zijn als er vlak voor de eindstreep alsnog instellingen omvallen. Wat nu verloren gaat, komt de komende jaren niet terug.’