Toneelgroep Oostpool heeft voor ophef gezorgd nadat ze een affiche van hun voorstelling De Lankmoedigen in Arnhem hebben opgehangen. Het beeld laat een transgender vrouw zien die bont en blauw is geslagen.

Ouders zouden het lastig vinden om de poster uit te leggen aan hun kinderen. Een man beplakte een deel van de affiches met harten. Er is zelfs een officiële klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie door een bewoner van Arnhem. De uitspraak volgt op 10 november.

Oostpool laat weten dat ze met het beeld geen geweld laat zien, maar de gevolgen daarvan. ‘De vrouw is de centrale figuur in een voorstelling die geweld aan de kaak stelt tegen mensen die afwijken van dat wat als de norm wordt beschouwd.’ Van te voren had het gezelschap ook een steekproef gedaan. ‘De reacties waren toen een stuk positiever’, zegt Oostpool. ‘Als er trouwens een beroemde Hollywoodster met een pistool op een poster staat, wordt het als heel normaal gezien.’

Toch zegt Oostpool de beslissing van de Reclame Code Commissie te zullen respecteren. De bewerkte affiches wil het misschien in Huis Oostpool tentoon gaan te stellen. Het gezelschap bereidt na alle commotie ook een openbaar debat voor in de loop van november in Huis Oostpool.

De affiches zouden volgens planning sowieso aan het eind van deze week worden verwijderd.