Roel van Velzen en zijn mannen sprongen het podium van Club Hart op, zoals koeien in opperste verrukking de wei inhuppelen na vele koude wintermaanden opgesloten te hebben gezeten in de stal. Eindelijk vrij. We kunnen weer spelen.

Het is zeer waarschijnlijk dat Nederland door de coronacrisis een aantal podia kwijt zal raken, maar er zullen ongetwijfeld ook ondernemers zijn die op de anderhalvemeterrichtlijnen zullen inspelen met nieuwe plannen. Club Hart heeft redelijk hoog ingezet met een mix van entertainment en gastronomie voor honderd personen per avond. Voor het niet geringe bedrag van 110 euro krijg je meerdere smakelijke gangen voorgeschoteld waar topchef Julius Jaspers zich mee heeft bemoeid, en een cabaret- of muzikale act van vijf kwartier.

Op de openingsavond leefde de band VanVelzen zich helemaal uit en voor de komende weken staan onder anderen Najib Amhali en Edsilia Rombley op het programma. Als je thuis al wat hebt gegeten of vooraf langs de FEBO bent gegaan en alleen voor het concert en het gratis parkeren komt, ben je 45 euro kwijt. Voor 8 euro kun je een huisplekje reserveren op de livestream. Via een eigen scherm in het decor kan de thuisblijver contact maken met de artiest in de zaal en bijvoorbeeld een verzoeknummer aanvragen.

Die thuisblijf-optie optie kan nog weleens handig zijn. Niet alleen voor de coronatwijfelaar, maar ook vanwege de locatie van Club Hart. Deze tv-studio, waar onder meer de inmiddels geruisloos gestopte vrouwentalkshow Ladies Night (Net 5) werd opgenomen, ligt op een bedrijventerrein tussen Amsterdam en Halfweg. Dus niet echt lekker in de loop. Om er te komen is een auto of fiets aan te bevelen, aangezien de dichtstbijzijnde bushalte ruim 15 minuten lopen is.

Er valt niets aan te merken op de sfeer in Club Hart. Men heeft de grote ruimte aantrekkelijk en warm aangekleed en voordat de act om half tien begint houdt een dj de gasten plezierig bezig als er met je tafelgenoot niet veel te bespreken valt. Maar men mag wel iets aan de toiletvoorzieningen doen, want in totaal twee wc’s voor honderd gasten is wat aan de magere kant, zeker omdat men niet gierig is in de drankvoorziening in het 110 euro pakket.

De keuze voor de zeskoppige band VanVelzen om het startschot te geven van de nieuwe Club Hart Avond pakte uitstekend uit. Niet alleen vanwege de lekkere softpop, die aangenaam aanschurkt tegen de West Coast sound, maar ook omdat Roel van Velzen zich behoorlijk staande houdt als tussen-de-liedjes-comedian, die fijn materiaal uit de coronatijd heeft gepeurd. Zo maakte hij een uitstekende grap over zijn eigen anderhalve meter lengte en hij zag ook wel een voordeel van zijn scheiding, want zo was er in huize Van Velzen niemand om de hersens in te slaan. Hij maakte buitengewoon ontspannen contact met het publiek, dat hij om wist te vormen tot het koor De Coronetto’s.

Roel van Velzen heeft kilometers gemaakt als pianist in een bar in Scheveningen, waar hij aan vrijwel alle muzikale verzoekjes wist te voldoen. Ook de andere bandleden hebben een zeer uitgebreid repertoire in de vingers. Toen het raakschieten was vanuit het publiek met ‘coronaverzoekjes’ werd moeiteloos achter elkaar ‘China Girl’, ‘Think en Staying alive’ ingezet en tot een goed einde gebracht. Roel van Velzen komt uit een muzikaal nest. Mooi was de uitvoering van ‘Change of mind’, een nummer van zijn overleden vader, dat de band nu voor het eerst speelde en vlekkeloos paste in de coronasfeer. Dat liedje alleen al was de fietstocht waard.

Foto: Nathan Reinds