CJP, NS en GVB introduceren een nieuw product: de Schooltoer. Hiermee kunnen docenten en leerlingen met korting tijdens de daluren met de treinen, bussen, trams en metro’s van de NS en GVB reizen. De organisaties hopen zo een cultureel uitje naar een theatervoorstelling of museum voor scholen aantrekkelijker te maken.

Met de NS-Schooltoer kunnen docenten en middelbare scholieren die zijn aangesloten bij de CJP Cultuurkaart tijdens daluren voor zeven euro per persoon reizen in alle treinen van onder meer NS, Arriva en Syntus. Een kaartje van de GVB-Schooltoer kost 3,50 euro, waarmee scholieren 24 uur lang onbeperkt kunnen reizen met de bus, tram en metro in Amsterdam.

‘Voor het bezoeken van een museum of theatervoorstelling moet vaak gereisd worden en dat is een flinke kostenpost voor scholen,’ zegt CJP-directeur Walter Groenen. Dankzij de Schooltoer besparen de scholen tientallen euro’s per activiteit.

De CJP-pas werd in de jaren zestig ingevoerd om jongeren uit arbeidersgezinnen met cultuur in aanraking te laten komen. Eind jaren negentig werd CJP gekoppeld aan het verplichte middelbare schoolvak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). Met de CJP-pas kunnen scholieren met korting deelnemen aan allerlei culturele activiteiten.