Na iets meer dan een half seizoen heeft Chris Dercon per direct zijn functie als intendant van de Berliner Volksbühne neergelegd. Dercons functie was sinds zijn aantreden in september al omstreden. Hij beoogde een andere richting voor het Berlijnse theater, dat de kwarteeuw ervoor door de legendarische Frank Castorf werd geleid.

‘Beide partijen zijn overeengekomen, dat het concept van Chris Dercon niet uitgepakt is zoals gehoopt en dat de Volksbühne een nieuwe start nodig heeft’, luidt de verklaring vanuit de Berlijnse senaat. Zijn benoeming kon al vanaf de bekendmaking in 2015 op kritiek rekenen. Men vreesde dat de uit de museumwereld afkomstige Dercon het repertoire van het traditierijke Berlijnse theater zou afbouwen. Cultuursenator Klaus Lederer probeerde nog voordat de aanstelling aanving het besluit van zijn voorganger Renner ongedaan te maken en Castorf terug te laten keren.

Ook liet de oude garde van de Volksbühne zich in 2016, nadat Dercon zijn eerste plannen bekend maakte, horen door een brandbrief aan de gemeente te sturen. Dercon zou van het de Volskbühne een ‘evenementenkraam’ maken, zonder eigen artistiek of politiek karakter  – wat juist uniek was aan het beleid van Castorf. De eerste voorstellingen onder Dercons leiding werden gemengd ontvangen door publiek en critici.

‘Dercon heeft de erve Castorfs onderschat en de cultuur binnenshuis niet erkend’, stelt de Berliner Kurier. Door de tegenwerking en gebrek aan solidariteit van meet af aan, had zijn aanstelling een geringe kans tot succes. Dercons taken worden, op verzoek van Lederer, door Klaus Dörr overgenomen. De 56-jarige Dörr werd eind maart al benoemd als nieuw zakelijk leider van de Volksbühne. Hij bekleedde eerder dezelfde functie bij het Maxim Gorki Theater en was plaatsvervangend hoofd bij Schauspiel Stuttgart.