Choreograaf Yuri Bongers is op 12 december op 47-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de grondleggers van het Tilburgse dansgezelschap Vloeistof, waarmee hij ruim 20 jaar lang dans buiten de kaders van het theater maakte. De dansmaker was al geruime tijd ongeneeslijk ziek.

Na een studie sociologie, volgde Bongers de opleiding Expressionistisch Danstheater aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Op die academie ontmoette hij Anja Reinhardt, bij wie hij de wens herkende om buiten de kaders van het theater te dansen en de straat als podium te gebruiken. Ze richtten samen een dansgezelschap op onder de naam Vloeistof. ‘We wilden een Nederlandse naam die dynamisch klinkt, waar beweging in zit en die associeert met iets essentieels zoals zuurstof, ook een stof die onmisbaar is in ons bestaan’, blikte Bongers in 2020 terug in een online interview.

Samen met Reinhardt ontwikkelde Bongers een eigen manier van werken, daarbij de grenzen van de dans verkennend. Ze maakten verrassende performances in de publieke buitenruimte, met de toeschouwer als actief onderdeel van een totaalervaring. In de voorstelling Welkom in de buitenwereld zat het publiek in de auto. Hellend vlak speelde op een behoorlijk schuin dak. We wachten op de grens wierp tijdelijke nieuwe grenzen op door midden tussen voorbijgangers te manoeuvreren met grote spiegels en glasplaten.

Op de uitvaart gisteren noemde Reinhardt haar collega een danser met een heel eigen manier van bewegen. ‘Speels, een beetje onstuimig en heel bezield. Hij had een grote nieuwsgierigheid om altijd weer nieuwe dingen uit te proberen. Heerlijk eigenwijs, niet bang om buiten de gebaande paden te gaan en vol ideeën. Veel meer dan je ooit kunt uitvoeren.’ Daarbij was hij volgens haar een prachtig mens. ‘Bescheiden, een beetje dromerig, grappig, liefst op de achtergrond met een enorm doorzettingsvermogen en een unieke creatieve geest.’

Vloeistof gaat verder. ‘Dat wat we hebben opgebouwd heeft inmiddels een stevige, eigenstandige plek gekregen’, zei Reinhardt. ‘Het wordt inmiddels gedragen door een grotere groep. Dat wat hij met zijn inspiratie, gedrevenheid en vernieuwing aan de wereld heeft gegeven, blijven we voortzetten.’

Foto: Vloeistof