Juanjo Arqués, voormalig danser en choreograaf bij Het Nationale Ballet, is genomineerd voor een Golden Mask National Theatre Award, de meest prestigieuze prijs in het Russische theater. De Spanjaard, woonachtig in Amsterdam, is genomineerd in de categorie beste choreograaf.

Ook zijn choreografie Minos, die hij in 2010 voor Het Nationale Ballet maakte en die afgelopen jaar bij Ballet Moskva in première ging, is genomineerd voor beste dansvoorstelling van het seizoen. In Minos vertaalt hij de Griekse mythe van Ariadne en de Minotaurus naar het toneel.

Juanjo Arqués begon in 2004 als danser bij Het Nationale Ballet, waar hij al snel tweede solist werd. Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich als choreograaf, zowel in Nederland als daarbuiten. In 2012 stopte hij als danser om zich volledig te richten op choreografie. In 2014 werd hij genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

De Golden Masks zijn de belangrijkste Russische prijzen op het gebied van drama, opera, ballet, operette, moderne dans, musical en poppentheater. Ze worden uitgereikt in het voorjaar, tijdens het jaarlijkse Golden Mask Festival in Moskou, waar de hoogtepunten uit het Russische theaterseizoen te zien zijn.