Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijkse beurs voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan de Vlaamse toneelschrijver Michael Bijnens. De jury kent de prijs onder andere toe voor zijn teksten De onzichtbare man, die hij in 2014 voor Orkater schreef, en Valley of Saints, in 2015 geschreven voor Bronks & C-Mine en Aurélie Di Marino.

De jury, bestaande uit Berthe Spoelstra, Rik van den Bos en Sara van der Kooi, zegt over Michael Bijnens en zijn werk: ‘Doorgaans ontwikkelen jonge theaterschrijvers zich op drie niveaus: structuur en vorm, stijl en taalgebruik en de verbintenis die het stuk aangaat met de wereld. (…) Bijnens blijkt in staat een eigen universum te creëren dat alle drie de niveaus bestrijkt. Hij kiest sterk en maatschappelijk relevant materiaal als uitgangspositie en verhoudt zich zo tot materiaal dat groter is dan hijzelf.’

Michael Bijnens (1990) studeerde aan de regieopleiding van de Brusselse theaterschool RITCS, waar hij via tekst en film bij theater uitkwam. Voor zijn zelfgeschreven voorstellingen op het RITCS reisde hij onder andere naar Brazillië en Libanon om onderzoek te doen. Begin oktober verscheen zijn debuutroman Cinderella, geïnspireerd op zijn afkomst als zoon van een Antwerpse prostituee.

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt vijfduizend euro en wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende auteur in een wisselend literair genre. Eerder is het Stipendium uitgereikt aan de toneelauteurs Rik van den Bos (2010), Anouk Saleming (2005), Esther Gerritsen (2001) en Laurens Spoor (1991).

Het jaarlijkse Charlotte Köhler Stipendium en de driejaarlijkse Charlotte Köhler Prijs worden sinds 1988 op initiatief van Charlotte Köhler uitgereikt. Het bestuur van de Stichting Charlotte Köhler kent de prijzen toe op voordracht van een deskundige jury. De stichting wordt beheerd door de Vereniging van Letterkundigen, een afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers.