Het Charlotte Köhler Stipendium 2020, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, is gisteren uitgereikt aan theaterauteur Eva Jansen Manenschijn. In het Van Deysselhuis in Amsterdam nam zij een oorkonde en cheque ter waarde van 5000 euro in ontvangst.

Jansen Manenschijn krijgt het stipendium voor haar theaterteksten Niemandsland en Dubbelgangers. De jury, bestaande uit Marijn Lems (voorzitter), Willemijn Barelds en Michael Bijnens (laureaat toneel 2015), roemt ‘het schijnbare gemak waarmee zij boeiende, dramatische situaties creëert met een sterke compositie en haar vermogen om lezers in de wereld van haar personages te trekken’.

Wat de jury sterk waardeerde was het overtuigend uitgewerkte feministische karakter van beide teksten. ‘In zowel Dubbelgangers als Niemandsland staat de zelfbeschikking van het vrouwelijke personage centraal, en in Niemandsland speelt ook het sociaal-economische klassenverschil tussen de hoofdpersonages een belangrijke rol. Jansen Manenschijn laat de verschillende perspectieven van de personages op boeiende manieren met elkaar in botsing komen, waarbij het gevoel van entitlement van de mannelijke personages subtiel wordt gedeconstrueerd door de vrouwelijke personages, die steeds meer in hun kracht komen te staan.’

Het Charlotte Köhler Stipendium wordt jaarlijks toegekend aan een auteur van wie in de afgelopen vijf jaar titels of vertalingen zijn uitgebracht. Elk jaar komt een ander genre in aanmerking: poëzie (2019), toneel (2020), literaire vertaling (2021) of proza (2022).

Foto: Inigo Garayo