Charlotte Bouckaert is de winnaar van de Dioraphte Cement Prijs 2015. Bouckaert ontvangt 7500 euro om haar winnende concept Donkere kamer te realiseren en het resultaat te tonen tijdens Festival Cement 2016. Ook krijgt ze de mogelijkheid haar werk te tonen op Theaterfestival Boulevard.

Afgelopen december nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen en schrijvers uit om hun ideeën en plannen in te sturen en zo mee te dingen naar de Dioraphte Cement Prijs 2015. Uit de 71 inzendingen werd een selectie van acht concepten gemaakt. Onder de acht geselecteerden bevonden zich onder anderen theatermaker Vincent Brons, mimegezelschap Schwalbe en actrices Mirthe Labree en Aukje Schaafsma. Zij pitchten op 18 maart jl. hun plannen voor een vakjury bestaande uit Peter Anthonissen, Elsemieke Scholte en Thecla Renders.

Charlotte Bouckaert is zowel fotografe als performancekunstenaar. In haar performances of live-installaties laat ze zich inspireren door het spanningsveld tussen het vastgelegde beeld en de live situatie.

De jury zegt over haar winnende concept: ‘Het publiek begeeft zich, gewapend met een eigen digitaal fototoestel of smartphone, op een wandeling langs verschillende performances. Het parcours mondt uit in een publieke ruimte waar eerder door bezoekers gemaakte foto’s tentoongesteld worden. Zo plooit het private zich open. Het publiek wordt het geheugen van de voorstelling. Dat intrigeert en fascineert ons.’

Festival Cement biedt een podium aan Nederlandse en Vlaamse theatermakers, choreografen en schrijvers. Tijdens het festival presenteren de makers zich aan een publiek van (inter)nationale professionals, theater- en dansliefhebbers. Festival Cement vindt plaats van 17 t/m 21 maart in ’s-Hertogenbosch, met de Verkadefabriek als festivalhart.

Foto: Saris & den Engelsman