Hans Kemna stopt als casting director bij Internationaal Theater Amsterdam. Kemna, die in 1970 castingbedrijf ‘Kemna Casting’ oprichtte, was 35 jaar werkzaam bij ITA.

‘In een goed gesprek tussen directeur Ivo van Hove en Hans Kemna gaf Kemna aan dat de start van dit seizoen een mooi moment zou zijn om zijn taken neer te leggen’, staat op de website van ITA. Van Hove bedankt Kemna voor de lange samenwerking en loont hem om zijn oprechte opinies en verrassende ideeën. ‘Hij houdt van acteurs en ziet hen altijd als de kern van het theater.’

Van Hove en Kemna waren al collega’s toen Van Hove nog bij het Zuidelijk Toneel zat. Ondertussen werken de twee al 22 jaar samen in Amsterdam. Volgens Van Hove heeft Kemna er mede voor gezorgd dat het gezelschap, destijds onder Gerardjan Rijnders, vernieuwd werd en een absoluut topniveau had.

Kemna volgde in Amsterdam de Toneelschool en werkte na zijn eindexamen als acteur bij de Nieuwe Komedie en Toneelgroep Arena. Ook presenteerde hij een tijd lang radio- en televisieuitzendingen. Na een tienjarige loopbaan als acteur ging hij zich specialiseren als casting-director, een beroep dat toen nog niet bestond in Nederland. In 1970 richtte hij ‘Kemna Casting’ op. In 2005 ontving Kemna een gouden kalf voor zijn bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur. In de afgelopen jaren was Kemna enkel nog werkzaam bij ITA.

Foto: Koos Breukel