Platform Aanvang! heeft een Solidariteitsprijs uitgereikt aan Caspar de Kiefte. Dat deed het platform dinsdag tijdens zijn tweede Solidariteitsavond. De ‘onvermoeibare kracht’ kreeg een ‘Solidaritaart’ thuisgestuurd.

Caspar de Kiefte is jurist bij de Kunstenbond en belangenbehartiger voor auteursrechten en animators. Daarnaast zit hij in de Taskforce culturele en creatieve sector die zich heeft ingezet voor de coronasteunpakketten in de sector. De Kiefte houdt zich daar onder meer bezig met het leed van zzp’rs. ‘Hij blijft dat agenderen, hij is een onvermoeibare kracht’, zegt kernlid van het platform Rosa Asbreuk.

De prijs is gelijk ook een knipoog naar het uitreiken van awards. Aanvang! wil hiermee laten zien dat iemands prestaties soms pas gezien worden als er een prijs aan gekoppeld wordt. ‘Veel mensen in de sector kennen Caspar de Kiefte bijvoorbeeld niet, die weten niet wat voor geweldig werk hij doet’, zegt Asbreuk.

Aanvang! is een platform dat met de sector spreekt in verschillende samenstellingen en vormen over het metaperspectief op die sector. Ze werken samen met de Creatieve Coalitie, een samengesteld sectoroverleg van 44 belangenorganisatie in de culturele en creatieve sector. Daarnaast staan ze in nauw contact met belangenverenigingen als de Kunstenbond, NAPK en Kunsten ’92.

De Solidariteitsavond vond dinsdag precies een jaar na de eerste plaats, toen in Internationaal Theater Amsterdam en nu online. Op Zoom deelden sprekers hun visie op het begrip solidatiteit, via de app mentimeter werd de sfeer, werksituatie en kennis van de ruim 150 aanwezigen gepeild en er werd nagepraat in kleine break out rooms.

Aan het eind van de avond presenteerde Aanvang! De Collectieve Droom, een zoektocht naar het ideale theaterbestel voor de toekomst. Het komende jaar wil het platform oriënterende ‘open’ gesprekken voeren met de sector rond verscheidene thema’s. ‘Om zo gedachten, data en kennis op te halen’, legt Asbreuk uit.

Daarna wil Aanvang! een denktank opstellen die met alle input aan de slag gaat. ‘We hopen dat het normaler wordt om met verschillende mensen uit de sector na te denken over de toekomst’, zegt Asbreuk. De concrete voorstellen en adviezen zullen op 2 maart 2022 worden gepresenteerd tijdens de derde editie van een Solidariteitsavond.

Foto: Kunstenbond