Carole van Ditzhuyzen wordt begin volgend jaar de nieuwe artistiek coördinator van het Maaspodium in Rotterdam. Zij volgt dan Jolanda Spoel op, die vanaf 1 december het Amsterdamse Bijlmer Parktheater gaat leiden.

Carole van Ditzhuyzen (1981) speelt sinds 1998 als actrice bij onder andere Rotterdams LEF, DOX, Made in da Shade en Urban Myth. In 2009 studeerde ze af van de Toneel en Kleinkunst Academie in Amsterdam, waar ze tijdens haar afstudeerjaar met een aantal jaargenoten het collectief Tijdelijke Samenscholing oprichtte. Samen maakten ze voorstellingen bij het productiehuis van Frascati en Rotterdam en ’t Barre Land. Op dit moment werkt Van Ditzhuyzen aan een drieluik vanuit het thema ‘gespleten habitus’.

Naast acteren en theatermaken geeft Van Ditzhuyzen les op verschillende kunstvakopleidingen en sinds 2016 is ze bij DOX hoofd van DOX Club, een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar.

Het Maaspodium omschrijft Van Ditzhuyzen als ‘een bijzondere plek waar mooie voorstellingen en programma’s gemaakt worden en te zien zijn. Er is in de afgelopen acht jaar echt iets moois neergezet.’ Ze wil van het podium nog meer een huis te maken. ‘Een huis waar we met gastgezelschappen en gastmakers de omgeving delen, hen als het ware even onderdeel laten zijn van Maas en van de stad en niet alleen maar de voorstelling bouwen, spelen, breken. Een huis waar de bezoekers echt voelen dat ze gezien worden, dat ze ‘thuis’ zijn.’

De nieuwe artistiek coördinator vormt een team met jeugdprogrammeur Sara Giampaolo en zakelijk coördinator Anne-Wil Huisman. Ze gaat onder meer de gastprogrammering samenstellen voor jongeren, programmaconcepten ontwikkelen en leiding geven aan het team van het Maaspodium. Daarnaast is ze als lid van het artistiek team mede verantwoordelijk voor diverse talentontwikkelingstrajecten binnen Maas en de coördinatie van de jaarlijkse stadsproducties.

Foto: Fred Ernst