De theatrale installatie Paperwork van het Amsterdamse duo BetweenTwoHands heeft de Canadese Arlyn Award gewonnen voor buitengewoon ontwerp in poppentheater. Het gezelschap zal in de Canadese ambassade in Den Haag een trofee en een geldbedrag van 1000 dollar ontvangen. 

BetweenTwoHands is het gezelschap van Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek, die elkaar leerden kennen tijdens hun opleidingen sieraadontwerp en fine arts aan de Gerrit Rietveld Academie. Met Paperwork creëerden ze – geïnspireerd op het werk van Franz Kafka – een papieren installatie rond zinloos kantoorwerk.

‘BetweenTwoHands schept een allesomvattend universum van papier dat speelt met dimensies en proporties. In de installatie zitten minuscule perforatoren, paperclips, enveloppen, en multomappen, maar ook gigantische, zich dreigend voortbewegende, mannen in pak, en een enorme envelop voor internationale post om jezelf in op te vouwen’, schreef onze recensent Boukje Cnossen.

‘Een echt kunstwerk’, noemt de jury met Amerikaanse, Canadese en Engelse leden de installatie die ‘veel ideeën en niveaus combineert’ en ‘visueel intrigeert’. ‘Het ingewikkelde vouwen en versterken van vormen in de schaduw is prachtig en nodigt ons uit in Kafka’s hoofd, door rond te zwerven door de details van zijn kantoor.’

In 2017 won BetweenTwoHands de Ruth van der Steenhoven prijs, ter aanmoediging van jonge en beginnende poppenspelers. Paperwork speelt op 2 september op Festival de Oversteek in Nijmegen.

Foto: Tudor Bratu