De Twentse cabaretier Henk Elsink is overleden. Elsink was behalve cabaretier ook radiopresentator, restauranteigenaar en thrillerschrijver. Hij is 81 jaar geworden.

Henk Elsink werd in 1935 geboren in Enschede. Al tijdens zijn kinder- en tienerjaren trad Elsink op in verschillende revues. Nadat hij bij een regionale talentenjacht door komiek Frans Vrolijk werd opgemerkt, mocht hij in 1956 optreden in revuecafé Saint-Germain-des-Prés van Tom Manders, aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Voorts werkte hij mee aan diverse radio- en televisieprogramma’s. In de jaren zestig was hij twee seizoenen onderdeel van het door Wim Kan opgerichte cabaretgezelschap Het ABC-cabaret.

In 1963 opende hij zijn eigen cabaretrestaurant De Koopermoolen aan de Warmoesstraat, waar hij twee decennia lang gasten uit het amusementsleven ontving en het publiek vermaakte met liedjes en conferences. In datzelfde jaar begon hij als presentator van het radioprogramma Vrij Entree, waar hij tot 1969 honderd afleveringen van zou maken.

Vanaf dat moment richtte hij zich op zijn shows in het theater. Hij maakte negen onemanshows, en een duoprogramma met Liesbeth List. Voor zijn cabaretactiviteiten ontving Elsink in 1973 een Gouden Harp.

In 1988 stopte hij op 56-jarige leeftijd met optreden, emigreerde naar Mallorca en richtte zich op het schrijven van fictie. In 2005 keerde hij terug naar Nederland. Vijf jaar later werd de ziekte van Alzheimer bij hem geconstateerd. De afgelopen jaren verbleef Elsink in een verzorgingstehuis in Amersfoort, waar hij op 24 februari overleed.