Brigitte van Eck wordt de nieuwe directeur van Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Ze volgt op 15 maart Jean Boelen op, die na vier jaar interim-directeurschap met pensioen gaat. Van Eck is nu nog directeur van het Munttheater in Weert.

Van Eck (1969) maakt de overstap op een spannend moment. Financieel had het theater afgelopen jaar zwaar te leiden. Door de coronamaatregelen bleef het voor een groot deel gesloten, of ontving een zeer beperkt aantal bezoekers. De opening van het coronaproof alternatief M-theater, een grote zaal in het beursgebouw MECC Maastricht met 1250 stoelen, is al twee keer uitgesteld. Er staat ook een nieuwe middenzaal in de planning.

De nieuwe directer heeft van het bestuur de opdracht gekregen ‘om de culturele en maatschappelijke ambitie van het stadstheater te realiseren; cultuur voor een breed en divers publiek’. Ze moet daarbij op zoek naar samenwerkingen met partners uit zowel het culture veld als het bedrijfsleven, ‘waarbij cultuur wordt ingezet als economische schakel in een aantrekkelijk vestigings- en verblijfsklimaat van Maastricht als cultuurstad.’

Voor Van Eck bij het Munttheater begon, bestuurde ze onder meer Toneelgroep Maastricht.

Foto: Anne Jannes