Jeugdtheater collectief Studio Brei gaat op zoek naar deelnemers om mee te breien aan het decor voor hun nieuwe project De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+). ‘Iedereen kan meedoen’, aldus vormgever Bibi Trompetter.

De Minotaurus, een monsterlijk labyrint moet een theaterervaring worden die is gebaseerd op de Griekse mythe van de Minotaurus. In dat verhaal krijgt koning Minos door een verbroken belofte een half mens-half stier als zoon. Deze sluit hij op in een labyrint en daar worden jaarlijks zeven jongens en zeven meisjes in losgelaten. ‘Bij ons volgen veertien jonge bezoekers in een labyrint een theatrale route langs mythische karakters die rondom de Minotaurus leven’, legt Bibi Trompetter uit. ‘Tijdens hun zoektocht naar het monster rijst de vraag: wat schuilt er aan liefde en warms in dit beest?’

Voor het grote doolhof is Studio Brei nog op zoek naar enthousiaste breiers. De binnen- en buitenkant van het labyrint worden gemaakt met verschillende handwerktechnieken. ‘Er zijn verschillende dingen die nog gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld stierenlapjes die in het labyrint zullen hangen’, vertelt Trompetter. Daarnaast hebben de makers tijdens het maakproces kinderen tekeningen laten maken van monsters. Die worden vertaald naar een ontwerp en vervolgens gemaakt door de breiclub. ‘Dat is een iets moeilijkere opdracht. Maar er is voor elk niveau wat te doen’, legt Trompetter uit.

Trompetter begon in 2012 met regisseur Anne Maike Mertens en schrijver Malou de Roy van Zuydewijn met het concept van gebreide decors. ‘Net van de toneelschool af startten we een project met vrouwen uit Amsterdam-Noord die het decor breiden. Sindsdien is die breiclub doorgegaan met het maken van gesamtkunstwerken en hebben we verschillende voorstellingen gemaakt’, vertelt Trompetter. Door de coronacrisis kan de breiclub niet meer fysiek doorgaan. ‘Daarom zijn we nu een online breiclub gestart. Hierdoor kunnen nu ook mensen van buiten Amsterdam mee doen, iedereen is welkom.’

De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+) gaat in augustus 2021 in première op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, en wordt geproduceerd onder de vleugels van Stip theaterproducties.

Wil je meehelpen aan het gebreide decor? Meld je dan voor 20 februari 2021 aan door een mailtje te sturen naar breiproject@gmail.com met je ervaring en je contactgegevens.

Foto: Moon Saris, voorstelling Superoma