Meer dan duizend acteurs en regisseurs vragen in een brandbrief aan cultuurminister Van Engelshoven financiele steun voor de vrije theaterproducenten. Door de coronamaatregelen hebben zij al meer dan 7500 voorstellingen moeten annuleren.

‘Alstublieft, vergeet de sector niet! Laat de vrije producenten voortbestaan en daarmee ons, het publiek en onze mentale gezondheid’, schrijft de brief op initiatief van actrice Johanna ter Steege. De acteurs en regisseurs vrezen dat producenten de afgelastingen financieel niet kunnen dragen en zonder steun van de overheid zullen omvallen. Als dat gebeurt, zal een hele bedrijfstak worden weggevaagd.

Niet alleen de werkgelegenheid van de acteurs staat volgens de briefschrijvers dan op het spel maar ook die van technici, kostuumontwerpers, decorbouwers, productieleiders, belichters, impresario’s en componisten. Voor het Nederlandse publiek zal dit een enorme verschraling van het theateraanbod betekenen. De vrije theaterproducenten zorgen met elkaar voor ongeveer 70 procent van het aanbod in de Nederlandse theaters, met eigen investeringen en zonder subsidie.

Foto: Kunstmin