Het personeel van de Berlijnse Volksbühne heeft gisteravond een open brief gestuurd aan het gemeentebestuur van Berlijn, waarin het de nieuwe artistieke leiding van het gezelschap opmerkelijk hard afvalt. Chris Dercon, die per 2017 Frank Castorff opvolgt als intendant van het Berlijnse theater, kondigde eerder aan van de Volksbühne een multidisciplinair huis te maken. De medewerkers zien dat als ‘uitverkoop van de voor ons geldende artistieke normen en een verwachte verzwakking van ons krachtige toneelbedrijf’.

Onder de 172 ondertekenaars zijn steracteurs als Martin Wuttke, Kathrin Angerer, Birgit Minichmayr en Sophie Rois, regisseurs Herbert Fritsch, René Pollesch en Christoph Marthaler, en talloze technici, kassamedewerkers en decorbouwers.

‘Deze wisseling van artistieke leiding is geen vriendschappelijke overname. Het is een onomkeerbare cesuur en een breuk in de jongste theatergeschiedenis. Deze wisseling betekent een historische nivellering en sloop van identiteit. De artistieke verwerking van maatschappelijke conflicten wordt verdrongen ten gunste van een wereldwijd verbreide consensuscultuur met uniforme presentatie- en verkoopmodellen’, stellen ze.

De medewerkers van de Volksbühne waren van het begin af aan tegen de benoeming van Dercon en ontzegden hem en zijn team (onder wie regisseur Susanne Kennedy) de toegang tot het gebouw. Na een perspresentatie van de plannen van Dercon eind april escaleerde de situatie.

De medewerkers verzoeken de Berlijnse gemeenteraad om hun beslissing te heroverwegen.

Foto: Thomas Aurin