Vijf brancheorganisaties uit de podiumkunsten spreken zich uit voor testtoegang als keuzemogelijkheid. De NAPK, VPF, VNPF, VSCD en VVTP vinden dat podia en festivals zelf moeten kunnen kiezen wat bij hun organisatie past.

De brancheorganisaties pleiten voor het openen van podia begin juni met het anderhalvemeter-protocol in plaats van met maximaal dertig personen zoals in het heropeningsplan staat. Podia beschikken dan volgens de organisaties over gemiddeld 25 procent van hun zaalcapaciteit. Daarnaast pleiten ze voor de voorwaarde dat podia die kiezen voor testtoegang de anderhalve meter kunnen loslaten en over minstens vijftig procent zaalcapaciteit beschikken.

Ook stellen de brancheorganisaties als voorwaarde dat de testtoegang een tijdelijke oplossing is zolang de vaccinatiegraad nog onvoldoende is. Zij maken zich zorgen over het institutionaliseren van een testmaatschappij. Daarom stellen zij voor dat het testen eindigt bij aanvang van seizoen ’21/’22.

Daarnaast pleiten de organisaties voor het gratis houden testen. Zij verwachten dat wanneer de bezoekers moet betalen voor hun test, podia en festivals veel publiek mislopen. De brancheorganisaties stellen daarnaast als voorwaarde dat er voldoende testcapaciteit in het hele land komt.

Gisteren spraken verschillende culturele instellingen zich uit tegen de testwet in een brief in NRC. Vandaag neemt de Tweede Kamer een beslissing over de testwet.