Vanwege de ‘maatschappelijke onrust’ heeft de coalitie in Noord-Brabant de portefeuille Vrije Tijd gisterenavond alsnog omgedoopt tot Vrije Tijd, Cultuur en Sport. Daarmee hopen VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant meer draagvlak te creëren in de cultuursector, stelt Marcel Dereyckere (CDA) op Twitter. Aanvankelijk was de cultuurportefeuille volledig uit het nieuwe bestuursakkoord verdwenen.

Gisteren is het nieuwe College van Gedeputeerde Staten geïnstalleerd in Noord-Brabant. Fractievoorzitter van Lokaal Brabant Wil van Pinxteren is benoemd als gedeputeerde voor Vrije Tijd, Cultuur en Sport. Tijdens de twaalf uur durende Statenvergadering voerden verschillende (Brabantse) cultuurinstellingen voor het provinciehuis in Den Bosch acties tegen de bezuinigingen die de sector in Brabant te wachten staat.

In het akkoord dat het nieuwe provinciebestuur vorige week presenteerde, waarschuwt de coalitie de door de provincie gesubsidieerde instellingen ‘zich voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van onze subsidierelaties, richting het “nieuwe normaal” van na 2023.’ Belangenorganisatie Kunst van Brabant rekende uit dat de provincie uiteindelijk ongeveer zestig procent, tot 37,5 miljoen euro per jaar, op cultuur gaat bezuinigen.

Een meerderheid van de Staten stemde gisterenavond tegen een motie om de verplichtingen te respecteren die zijn ingegaan in het kader van de culturele basisinfrastructuur, en dus bezuinigingen of afbouw van subsidies niet eerder te laten ingaan dan 1 januari 2025. Even daarvoor werd ook een motie om de Philharmonie Zuidnederland nu al toe te zeggen dat er de komende jaren structureel geld komt, afgewezen.

Foto acties voor het provinciehuis in Den Bosch: Ilse Wolf