Muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding uit Leuven en theatergezelschap de Queeste uit Hasselt gaan vanaf mei samen verder onder een nieuwe naam. Dit nieuwe Vlaamse theaterhuis richt zich op het gebied Leuven-Hasselt-Genk.

Volgens Stijn Devillé van Braakland/ZheBilding zijn er tussen Brussel en Maastricht slechts enkele theatergezelschappen actief. ‘Door de krachten van Braakland en de Queeste te bundelen willen we dit gebied duurzaam verstevigen met een sterk project. We willen daarom expliciet inzetten op samenwerking met lokale spelers rond programmering, publiekswerving en publiekswerking,’ legt hij uit.

Vanuit Leuven-Hasselt-Genk zal het nieuwe theaterhuis intensief langs Vlaamse en Nederlandse podia blijven reizen. Ook zijn er internationale ambities. Zowel de Belgische minister van Cultuur Sven Gatz als de burgemeesters van de drie steden ondersteunen het project. ‘Dat is uniek. Eigenlijk worden we een stadstheater zoals er nog geen bestaat. Een eigentijds “steden”-theater,’ aldus de gezelschappen.

Braakland/ZheBilding en de Queeste werkten in het verleden al intensief samen. Zo organiseerden ze samen het minifestival Vermaak na arbeid in zowel Leuven als Hasselt en maakten ze de voorstelling Angst, waarvoor ze tweeduizend figuranten mobiliseerden. Die productie krijgt een vervolg met Hoop, een nieuwe voorstelling die in december 2015 in première gaat. Samen met Hebzucht vormen deze stukken een trilogie.

Beide gezelschappen maken voorstellingen die zich verhouden tot de maatschappij, de wereld en de stad. Naar eigen zeggen vullen ze elkaar bovendien goed aan: Braakland is sterk in creatie en community building, de Queeste in community-based theater en talentontwikkeling. In mei wordt de nieuwe naam en de programmering voor 2015-2016 bekendgemaakt.

Momenteel toert Braakland/ZheBilding samen met Marien Jongewaard/Nieuw West door Nederland en Vlaanderen met de voorstelling Sabine, Sabine, Sabine. De Queeste gaat op 25 maart in Maastricht in première met de nieuwe productie Een lichaam.

Foto Stijn Devillé en Christophe Aussems: Serge Minten