Voor zijn inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst heeft Timen Jan Veenstra maandag de Boyer Trofee ontvangen. De oprichter en voormalig artistiek leider van de Tekstsmederij ontving de onderscheiding maandag in Theater Bellevue tijdens Een theaterauteursding waar je bij moet zijn.

Samen met Malou de Roy van Zuydewijn richtte Timen Jan Veenstra in 2010 de Tekstsmederij op, een organisatie die zich inspant voor het ondersteunen en begeleiden van opkomende toneelschrijvers om zo nieuwe stemmen een kans te geven zich in het theaterlandschap te laten horen.

Veenstra kreeg bovendien als eerste autonome schrijver de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten voor zijn Kronieken van de Stad en heeft ook op die manier de weg voor schrijvers vrijgemaakt.

Het Platform Theaterauteurs kent de trofee onregelmatig toe aan iemand die zich inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. De prijs heeft de vorm van een lampje dat een centrale plek heeft gehad in het huis van oprichter van het Platform Marian Boyer. Het uitreiken van de Boyer Trofee wordt mogelijk gemaakt door Sandra Tromp Meesters, die met Suzanne van Lohuizen het eerste lampje toekende aan Ditte Pelgrom. Rob de Graaf en Marlies Oele mochten het lampje eerder ook in ontvangst nemen.

Foto: Kees Roorda