De BNG Nieuwe Theatermakersprijs zal in een nieuwe opzet ook de komende jaren worden uitgereikt. Het BNG Cultuurfonds heeft in het Nederlands Theater Festival een nieuwe partner gevonden. De prijs, bestemd voor jong theatertalent tot vijfendertig jaar, bestaat uit een geldbedrag van vijfenveertigduizend euro en een speelgarantie.

In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt er niet langer een voorselectie plaats. Makers die in het betreffende seizoen met een voorstelling op tournee zijn kunnen bij verrassing worden genomineerd. Het geldbedrag dat de winnende theatermaker ontvangt is bestemd voor het maken van een nieuwe voorstelling, die een jaar later tijdens het Nederlands Theater Festival in première zal gaan en vervolgens op tournee gaat.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in september. In de jury voor 2014 zitten Martin van Ginkel, Maarten Verhoef, Frank Noorland, Tom Helmer en Jolie Vreeburg.

Tot 2014 werkte het BNG Cultuurfonds samen met het Theater Instituut Nederland en Bureau Promotie Podiumkunsten. Beide hebben het afgelopen jaar noodgedwongen de deuren moeten sluiten, wat tevens het einde van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs betekende. De samenwerking met het Nederlands Theater Festival loopt in elk geval tot en met 2016.

Eerdere winnaars van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs waren Sadettin Kirmiziyüz (2013), Joeri Dubbe (2012), Ilay den Boer (2011), Sanja Mitrović (2010), Leen Braspenning (2009), Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse (2008), Laura van Dolron (2007) en Keren Levi (2006).

(Foto: winnaar 2013, Avondland – Trouble Man/Sadettin Kirmiziyüz, foto: Saris & den Engelsman)