De eerste genomineerden voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2014 zijn bekend gemaakt. Dit zijn: Theatercollectief Schwalbe voor Schwalbe zoekt massa, een co-productie met Productiehuis Rotterdam en De Coproducers; YoungGangsters voor The new Rambo generation; Berg&Bos voor Drive-in, een co-productie met Bellevue Lunchtheater;  Paul Knieriem voor Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Toneelschuur Producties en Magne van den Berg.

In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt er niet langer een voorselectie plaats. Makers die in het betreffende seizoen met een voorstelling op tournee zijn kunnen bij verrassing worden genomineerd. In de komende maanden volgen er nog twee nominatierondes. De jury bestaat dit jaar uit Martin van Ginkel, Maarten Verhoef, Frank Noorland, Tom Helmer en Jolie Vreeburg. Het BNG Cultuurfonds wil met deze prijs een springplank bieden aan veelbelovende makers en hen op deze manier extra aandacht verschaffen binnen het Nederlands Theater Festival.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 45 duizend euro om te besteden aan het maken van een nieuwe voorstelling en wordt uitgereikt op 4 september 2014 tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. De winnende voorstelling zal in première gaan tijdens het Nederlands Theater Festival 2015 en daarna een landelijke tournee maken.

Tot voor kort werd gedacht dat de prijs in 2013 voor het laatst was uitgereikt. De sluiting van partners Theater Instituut Nederland en Bureau Promotie Podiumkunsten betekende tevens het einde van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Begin deze maand werd echter bekend dat de bank in het Nederlands Theater Festival een nieuwe partner had gevonden, waardoor de uitreiking in elk geval tot en met 2016 is gewaarborgd.

(The new Rambo generation – Young Gangsters, foto: Saris & Den Engelsman)