Actrice Ingeborg Elzevier krijgt op 25 november de Blijvend Applaus Prijs 2012 in de categorie toneel/televisie/film in De Kleine Komedie in Amsterdam. De prijs is een blijk van waardering voor het hele oeuvre van een podiumkunstenaar die het actieve theaterleven (deels) heeft beëindigd.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Iris Le Rütte en een geldbedrag van vijfduizend euro. De jury, bestaande uit Hanneke Rudelsheim, Kester Freriks en Job Gosschalk, spreekt in haar rapport diep respect uit voor de diversiteit aan rollen die Elzevier heeft gespeeld en voor de wijze waarop ze erin slaagt telkens een nieuw publiek aan zich te binden. De jury noemt haar toneelspel ‘toegewijd, integer, aandachtig en zuiver’.

Elzevier speelde onder andere bij Toneelgroep Theater, Toneelgroep Centrum, De Haagsche Comedie, Hummelinck Stuurman Theaterbureau en Toneelgroep Amsterdam. Ook was ze te zien in de televisieserie De stille kracht, de komedieserie Bergen binnen en in de films Madelief: krassen in het tafelblad (1998), De jurk (1996) en Grimm (2003).

De Stichting Blijvend Applaus is in 1965 in het leven geroepen om oudere artiesten financieel te ondersteunen in hun oudedagvoorziening. Artiesten als Willy Alberti, Wim Sonneveld, Jenny Arean, Conny Stuart, Jasperina de Jong en Rudi Carrell zongen op benefietavonden nieuwe versies van Nederlandstalige klassiekers om geld in te zamelen. Ook stonden artiesten hun gages af, waarmee de stichting in enkele jaren tijd zoveel geld wist te vergaren dat ze in 1976 twee panden aan de Egelantiergracht in Amsterdam kocht om (oud-)artiesten in te huisvesten.

(foto: Mark Kohn)