Trouwe bezoekers hebben een stichting opgericht om de Haarlemse Toneelschuur financieel te ondersteunen. Het burgerinitiatief kreeg de naam Schuurend Hart en richt zich met name op Toneelschuur Producties, dat zijn rijkssubsidie van 950.000 euro per 2013 verliest.

De nieuwe stichting roept ‘Haarlemmers die niet kunnen accepteren dat het voortbestaan van de Toneelschuur wordt bedreigd’ op, om drie jaar lang 500 of 1.000 euro te doneren. Het streven is om elk jaar een ton binnen te halen. Sinds de presentatie, afgelopen zaterdag in Café Toneelschuur, heeft Schuurend Hart de eerste 10.000 euro binnengehaald.

De stichting probeert een ‘mecenas-achtig groepje’ aan zich te binden, legt initiatiefnemer Jacques Overtoom uit. Doordat donateurs een aantal jaren achtereen een bedrag geven, ontstaat een continue geldstroom die bij succes wellicht kan worden voortgezet na de eerste drie jaar. Ook de ontwerper van de Toneelschuur, Joost Swarte, draagt bij aan het initiatief. Hij maakte een logo voor de stichting en een prent die alle donateurs, gesigneerd, ontvangen. Zij krijgen tevens een uitnodiging voor de Schuurend Hart-avond, die jaarlijks  zal worden georganiseerd.