Onze lezers eten voor een voorstelling het liefst bij Brasserie Over de Tong in Roosendaal. Het restaurant bij Theater de Kring werd het meest getipt bij onze zoektocht naar het beste theaterrestaurant van Nederland. De verkiezing vond plaats in het kader van het zomernummer van vakblad Theatermaker, dat morgen verschijnt met als thema Artiesten en eten.

Na een oproep op onze website en social media om zich uit te spreken voor het beste theaterrestaurant van Nederland ontvingen we 225 mailtjes met daarin tips voor 146 verschillende restaurants. Over de Tong werd het meest genoemd.

Over de Tong
Nog maar drie jaar bestaat Over de Tong, in 2016 gebouwd tussen Theater De Kring en museum Tongerlohuys in. Vanuit het restaurant kan men doorsteken naar het theater en naar het museum, maar de theaterbezoeker is volgens hoofd horeca Mark de Wit de belangrijkste doelgroep. Waarom komen we er zo graag? Zoals de meeste succesvolle theaterrestaurants is ook Over de Tong ‘extra attent op het tijdspad’. De Wit adviseert gasten tussen vijf en zes uur ’s avonds binnen te komen en garandeert dat ze dan om half acht klaar zijn.

Voor een snelle doorloop richting zaal heeft het restaurant ook gekozen voor een ‘duidelijk concept’ met een eenvoudige kaart: enkele voor- en hoofdgerechten en een klassieke Café Gourmand met huisgemaakte lekkernijen als toetje. ‘Met die laatste winnen we 20 minuten tegenover het uitserveren van eerst een los dessert en daarna koffie’, legt De Wit uit. Helemaal bovenaan de kaart staat de ‘Parade van voorgerechten’, die in de keuken het snelst loopt. ‘Het is bewezen dat mensen vaak bestellen waar hun oog het eerst op valt.’

Wat het allemaal nog ontspannender maakt: De tafel van de gasten blijft een hele avond voor hen gereserveerd, met hun naam op een krijtbordje op een champagnefles. Als een fles wijn niet opgeraakt tijdens het eten, blijft die bij Over de Tong in een koeler staan voor tijdens de pauze of na afloop.

De keuken is klassiek Frans, met onder meer een geitenkaas, tournedos en kalfsstoofpot. Voor de vele Bourgondische gasten uit België zijn er drie tapkranen met speciaalbier.

Aan het hoge plafond hangt een stadskunstwerk van Léon Vermunt en Ruben van de Ven, met rode rozen en een wisselend portret van een markante Roosendaler. Op dit moment is dat de in 2013 overleden Frans van der Groen die veel betekend heeft voor het carnaval van ‘Roosendaol’, onder meer als spreekstalmeester van IQ Aarmoei-nieke.


Theaterrestaurant Top Tien 2019

1. Brasserie Over de Tong, Tongerloplein, Roosendaal
Bij Theater De Kring. Uit de reacties:

Echt lekker / Brabantse gastvrijheid / als je hier binnenkomt, word je meteen in de watten gelegd en begint je avondje uit meteen! / geen haast en gemorrel met gasten die gehaast een hoofdgerecht naar binnen schrokken om net na de laatste bel naar de voorstelling te haasten / kaartjes worden voor je gescand terwijl je nog zit te tafelen.

2. Restaurant Stoom, Willemsoord, Den Helder
In 2015 gebouwd in een voormalige stoomwerkplaats van de Koninklijke Marine. In het interieur daarom nog steeds veel glas, baksteen, hout en staal. Met een serre met haard en een terras aan het werfkanaal. Direct naast theater De Kampanje.

Héérlijk eten op de mooiste plek van Nederland! / Het gebouw is prachtig en authentiek, met een fraai uitzicht / horende bij de mooiste schouwburg van Nederland en gelegen tegenover de tot mooiste ter wereld uitgeroepen bibliotheek / Parel van Den Helder / Héérlijk en mooi opgemaakt eten met goud bestek

3. Theatercafé en restaurant De Smoeshaan, Leidsekade, Amsterdam
Sinds 1975 gelegen naast Theater Bellevue en op steenworp afstand van DeLaMar, de Stadsschouwburg Amsterdam, Paradiso en de Melkweg. De naam is afkomstig van een toneelstuk van de Romeinse schrijver Plautus, in 1968 opgevoerd door Toneelgroep Centrum met voorgebonden gipsen fallussen, wat destijds grote opschudding veroorzaakte.

De klassieke aanrader / altijd handgetapte gerstensapjes en het bruine fruit is altijd vers / Kijk, als theaterspelend Nederland aan het einde van de avond en masse bij je neerstrijkt, en dat al meer dan veertig jaar lang dan ben je een monument. Om te koesteren! / Waar de geest van Simon Carmiggelt nog door de kroeg waait. Legendarisch theatercafé waar jong en oud elkaar vindt en ontmoet door de liefde voor theater / Stiekem ook het mooiste en fijnste terras van Amsterdam / Het is altijd als thuiskomen’.

4. Restaurant Bouwkunde, Klooster, Deventer
Restaurant op de begane grond van Theater Bouwkunde. Deventenaren Pieter van de Pavoordt (chef) en Heleen Boom (gastvrouw en vinologe) zijn al ruim dertig jaar genesteld op deze historische plek naast het vijftiende-eeuwse Buiskensklooster en de kloostertuin. Het restaurant is opgenomen in restaurantgidsen als Michelin (met een Bib Gourmand), GaultMillau (12 punten) en Grootspraak (lievelingsadres).

De beste wijnlijst in de wijde omtrek! / gegarandeerd een goede plek in het theater / en dan ook nog ongelofelijk aardige mensen. Ik kom terug!

5. Restaurant Klunder, Canadaplein, Alkmaar
Tegenover de Sint Laurens kerk, naast TAQA Theater de Vest. Het in 2016 geheel gerestylede café is vernoemd naar de Alkmaarse cabaretier Bert Klunder die regelmatig op het terras van het Grand Café te vinden was. Aan de muur hangen affiches van zijn voorstellingen.

Uitstekende keuken, goede sfeer, vriendelijk en attent personeel op een prachtige plek in de binnenstad van Alkmaar!

6. Restaurant Lucebert, Louis Bouwmeesterplein, Tilburg
Bij Theaters Tilburg.

super bediening, zeer gastvrij en zoooo lekker eten / mijn persoonlijke 5 sterren-restaurant, maar dan met genoeg eten / Genoeg hoffelijkheid: jas aannemen stoel aanschuiven, onthouden dat ik alleen thee en niks anders drink.

7. ITA Brasserie, Leidseplein, Amsterdam
Bij Internationaal Theater Amsterdam

Ook al een heerlijk 3-gangen theatermenu voor een schappelijke prijs: 29 euro / altijd verrassende wereldgerechten / sterk verbeterd onlangs

8. Kar-Ma’s Keuken, Leeuwenbrug, Deventer
Bij Deventer Schouwburg

Jolanda Timmer kookt daar de sterren van de hemel met buitengewoon veel liefde en aandacht! Alle gerechten zijn afgestemd op welk programma er die avond is / Geen dag is het eten hetzelfde / alles puur natuur en zelf gemaakt

9. Grand Café DeLaMar, Marnixstraat, Amsterdam

Heerlijk eten in een eveneens prachtig theater! / De gerechten zijn voortreffelijk en samenwerking tussen personeel van het Grand Café en het personeel van het theater is subliem omdat men feilloos diensten van elkaar overneemt

10. MUZE – eten en drinken, Nicolaasstraat, Zaandam
Bij Zaantheater

Het eten is goed, vers en leuk opgemaakt. En de attente bediening maakt het af, ook de kok komt regelmatig even zijn gezicht laten zien / Van dit gezellige restaurant ben je altijd op tijd in het even gezellige theater, wat al meerdere keren terecht is gekozen tot het beste theater van Nederland.

De spelregels: de restaurants hoefden niet per se in een theater zelf te zitten. We hebben geen rekening gehouden met de plek van de restaurants in de ingestuurde top drie’s. Om dubbelingen te voorkomen hebben we de vele reacties op social media en onze website niet meegeteld. Als een theater meerdere restaurants in huis heeft, zoals bij Carré en Chassé, hebben we die apart geteld.

Een van reacties op onze oproep kwam van Rinke van Laar – Struik. Een loting koos haar als winnaar voor een etentje voor twee personen bij het winnende restaurant.

Foto: Over de Tong, Alexander Goethals