Vanaf 2013 is Theater Bellevue de nieuwe thuisbasis van De Tekstsmederij. Samen vormen zij een nieuwe werk- en ontmoetingsplaats voor beginnend schrijf- en regietalent. De Tekstsmederij geeft veelbelovende auteurs de kans om een tekst te ontwikkelen onder begeleiding van een ervaren professional. Een nieuwe tekst zal drie keer per jaar in Theater Bellevue aan publiek worden gepresenteerd.

De Tekstsmederij wordt ondergebracht in de research & development-tak van Bellevue en functioneert onder andere als scoutingsprogramma en voortraject voor een mogelijke lunchvoorstelling in het theater. Er zal worden samengewerkt met huisgezelschappen als Orkater, De Toneelmakerij en Mugmetdegoudentand. Regisseur Daniëlle Wagenaar van Het Syndicaat wordt actief bij de projecten betrokken.

Behalve de presentaties in Bellevue zullen er ook buiten Amsterdam edities plaatsvinden. Op 23 oktober is de laatste Tekstsmederij in het Rozentheater. Hierna ontwikkelt Simon Weeda, winnaar van de IT’s Playwriting Award 2010, als eerste een nieuwe tekst, begeleid door de Vlaamse auteur Stijn Devillé, winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009.

De Tekstsmederij is in 2010 opgericht door theaterauteurs Timen Jan Veenstra en Malou de Roy van Zuydewijn en werd daarbij ondersteund door het Rozentheater, Likeminds, de Toneelmakerij en Daniëlle Wagenaar.

(Malou de Roy van Zuydewijn en Timen Jan Veenstra, De Tekstsmederij)