Bart van de Laak wordt per 1 juli directeur van Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Sinds maart 2021 was hij al interim-directeur van het theater. Hij is de opvolger van Maurice Dujardin die in 2020 vertrok.

Eerder werd al bekend dat Joanne Mensert per 1 juli artistiek leider bij Theater De Nieuwe Vorst wordt. Mensert en Van de Laak treden aan na wat het theater in een persbericht zelf ‘een intensief en spannend jaar’ noemt. De coronapademie hield nog volop huis, er werd verbouwd en de voltallige Raad van Toezicht stapte op vanwege de moeizame zoektocht naar een nieuwe directeur en onenigheid over het bestuursmodel.

Onder leiding van Van de Laak werd een traject ingezet om De Nieuwe Vorst zowel inhoudelijk als organisatorisch opnieuw uit te vinden. Dat dat traject nog lang niet is afgerond vormt voor hem een belangrijke reden om zich voor langere tijd te verbinden aan het theater. Hij hoopt de komende jaren De Nieuwe Vorst structureel te versterken, zowel organisatorisch als financieel, ‘waardoor de impact op de stad nog groter wordt en De Nieuwe Vorst voor meer Tilburgers een vanzelfsprekende plek wordt’.

De combinatie van de plek, de mensen en de mogelijkheden zijn volgens hem ongekend. ‘De Nieuwe Vorst is een unieke plek in het Tilburgse en Nederlandse podiumlandschap door de bijzondere combinatie van een sterke programmering en de aanwezigheid van jonge makers. Daarnaast zorgen de Krakers, voortgekomen uit een publiekswerkingstraject om jonger publiek te trekken, voor ongekende reuring met activiteiten op het grensvlak van theater met andere disciplines. Recent is ook de daghoreca heropend en wordt er intensief gebruik gemaakt van de prachtige binnentuin met diverse theatrale activiteiten. De combinatie van al deze functies in het prachtige complex in de binnenstad van Tilburg is onweerstaanbaar.’

Van de Laak stopt per 1 juli als interim-directeur van Theater de Speeldoos in Vught, waar hij nog halftijds werkte. Jelmer Lesterhuis neemt daar het stokje vanaf medio augustus over. Afgelopen jaren was Van de Laak zelfstandig adviseur en interimmanager bij onder meer Theater aan de Parade en Muziekgebouw Eindhoven. Daarvoor werkte hij onder andere als directiesecretaris van poppodium Paradiso in Amsterdam, senior adviseur bij LAgroup en zakelijk directeur van Hal 4 in Rotterdam.

De nieuwe directeur werd in 1974 in Tilburg geboren, maar woont nu nog in Rotterdam. Hij is van plan om op korte termijn te verhuizen naar Tilburg.

Foto: Jostijn Ligtvoet