De Bankgiroloterij schenkt net als vorig jaar 64 miljoen euro aan kunst en cultuur in Nederland. Meer dan vijfenzestig culturele organisaties in Nederland kunnen rekenen op een bijdrage. Dit maakte directeur Boudewijn Poelmann op 5 februari bekend tijdens het Goed Geld Gala in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het afgelopen jaar verkocht de Bankgiroloterij voor bijna 128,5 miljoen euro aan loten. De helft van de opbrengst werd gedoneerd aan de culturele sector. Een van de grootste ontvangers is het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat kan rekenen op een jaarlijkse bijdrage van ruim veertien miljoen euro. Ook krijgt het Cultuurfonds dit jaar een extra bijdrage van 450.000 euro voor het project Opera op locatie. Volgens Judith Lingeman, hoofd Goede Doelen van de Bankgiroloterij, kan juist de operasector een extra hart onder riem gebruiken. Vier operaproducties die in de zomer van 2014 zullen plaatsvinden krijgen deze extra financiële ondersteuning vanwege originaliteit, urgentie en een breed publieksbereik.

Behalve het Prins Bernhard Fonds krijgen nog 55 andere instellingen een vaste donatie. Ook Koninklijk Theater Carré kan rekenen op een bijdrage. Het theater krijgt een miljoen euro en dient dit te besteden aan de verbetering van de foyers en de flexibilisering van het toneel. De loterij prijst het ondernemerschap en het brede publieksbereik en hoopt met de bijdrage het bezoekersaantal en de eigen inkomsten van het theater te vergroten.

Hoe het nog openstaande bedrag dit jaar verder zal worden verdeeld hangt af van de aanvragen die de Bankgiroloterij gedurende het jaar ontvangt.

(foto: Roy Beusker)