De Russische ballerina Maja Plisetskaja is op 89-jarige leeftijd in München overleden. Ze was een van de grootste ballerina’s van de vorige eeuw en danste meer dan vijftig jaar in vrijwel alle klassieke stukken. Haar stervende zwaan uit Het Zwanenmeer geldt volgens velen als de beste uit de geschiedenis.

Plisetskaja werd geboren in Moskou en trad daar als achttienjarige toe tot het Bolsjoj Ballet, waar ze tot haar 61ste zou blijven. In haar veelomvattende carrière danste Odette-Odile in het Het Zwanenmeer van Tsjajkovskij (vanaf 1947), Kitri in Don Quijote (vanaf 1951), Anna Karenina (1972) in een compositie van haar echtgenoot Rodion Sjtsjedrin en Carmen in de Carmen-suite van Bizet en Sjtsjedrin. Ze ging in tegen de strenge conventies van het ballet in de Sovjet-Unie, door vormen van erotiek en moderne choreografie aan het traditionele ballet toe te voegen.

Na haar afscheid bij het Bolsjoj werkte ze nog een tijdje als directrice van de opera van Roma. Plisetskaja was getrouwd met componist Rodion Sjtsjedrin en woonde afwisselend in München en Moskou. Ze overleed aan de gevolgen van een hartstilstand.

Foto: Maja Plisetskaya als Odette in Het Zwanenmeer