Timen Jan Veenstra stopt per 1 oktober als artistiek leider van De Tekstsmederij. Hij was ruim tien jaar geleden de oprichter van het platform voor (opkomende) theaterschrijvers. Nu wil hij zich meer gaan richten op het schrijven van eigen theaterwerk. 

Bij De Tekstsmederij was Veenstra, naast het coachen van schrijvers en het genereren van aandacht voor de theaterschrijfcultuur, verantwoordelijk voor de artistieke inhoud van diverse taalkunstprogramma’s en samenwerkingen met o.a. Asko | Schönberg en #Nieuwestukken (regeling Fonds Podiumkunsten).

Met veel liefde kijk hij terug op de afgelopen jaren, waarbij het helpen van medeschrijvers voor hem altijd het allerbelangrijkst is geweest. ‘Ik ben heel trots op wat we met De Tekstsmederij bewerkstelligd hebben. Ik denk niet dat we tien jaar geleden hadden kunnen bevroeden hoeveel impact we zouden hebben.’

Inmiddels is voor hem het moment aangebroken ‘om verder te kijken en nieuwe stappen te zetten’. Veenstra’s eigen tekst Broken-Winged Bird zal in samenwerking met Toneelgroep Maastricht en Frascati Producties doorontwikkeld worden. Daarnaast is hij als writer-in-residence verbonden aan Theaterproductiehuis Zeelandia.

Wie Veenstra’s taken binnen De Tekstsmederij over zal nemen is nog niet bekend. De organisatie is in overleg met haar bestuur over de invulling van de toekomst. Vanaf 2021 ontvangt De Tekstsmederij geen structurele subsidie van Amsterdam meer.

Foto: Anne van Zantwijk