Annelies Appelhof en Karlijn Sonderen hebben met Echt/nep de Jeugdtheaterpitch 2013 gewonnen. De prijs behoort tot het nieuw opgerichte Jeugdtheaterfonds, een initiatief van Stip Theaterproducties. Appelhof en Sonderen wonnen tienduizend euro om een nieuwe jeugdtheatervoorstelling te maken, een première in Jeugdtheater De Krakeling en een tournee door het land.

Het fonds is opgericht ter ere van het vijfentwintigjarig jubileum van Stip Theaterproducties, impresariaat en producent voor jeugdtheater. Doel is de kwaliteit van het jeugdtheater in Nederland te waarborgen. Stip Theaterproducties heeft de eerste veertigduizend euro gedoneerd en directeur Johanna Somers hoopt dat particulieren haar zullen volgen. Het Jeugdtheaterfonds is ondergebracht bij de Triodos Foundation.

Getalenteerde theatermakers kunnen jaarlijks een beroep op het startbedrag van tienduizend euro doen door middel van een pitch. Somers benaderde zeventig afgestudeerde makers van HBO-theater-, dans- en circusopleidingen om zich aan te melden voor deze eerste editie. Een zeskoppige adviescommissie koos de vier meest veelbelovende makers, die tijdens de jeugdtheatermiddag in De Krakeling op 15 september tien minuten mochten pitchen.

De commissie bestond behalve Johanna Somers uit Mirjam Nebbeling (Frontaal Theaterbureau), Kees Blijleven (directeur De Krakeling), Jappe Claes (acteur en artistiek leider Regieopleiding Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Kim Kooiman (programmeur Stadsschouwburg Utrecht) en Brechtje Zwaneveld (theaterjournalist). De aanwezige kinderen en professionals kozen Annelies Appelhof en Karlijn Sonderen als winnaar. De overige drie pitches waren van Laura van Hal (Stop), Thabi Mooi (De familie Monstra) en Vincent Brons (Tristesse).