Dianne Zuidema, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, heeft in naam van negen BIS-gezelschappen en dertien schouwburgen gereageerd op de kritische brief van Nan van Houte over de aanstelling van een gezamenlijke ‘cultuurcurator diversiteit’.

Met de aanstelling van een landelijke  ‘Cultuurcurator diversiteit‘ willen de theaters en gezelschappen de podiumkunsten sneller divers maken. Nan van Houte, secretaris generaal van IETM, vroeg zich in een open brief op Theaterkrant af of de initiatiefnemers ‘echt bereid zijn om werk te maken van die opdracht’ die ze nu ‘in de schoenen schuiven van een landelijke cultuurcoordinator met een onmogelijk takenpakket binnen een onmogelijk contract?’.

Zuidema schrijft in een reactie dat er veel misverstanden over het doel van de functie zijn ontstaan. Het is volgens de initaitiefnemers ‘geenszins de bedoeling de curator de afzonderlijke problemen of vraagstukken van instellingen op te laten lossen’. Met de aanstelling hopen ze samen vragen te beantwoorden en oplossingen te vinden. Maar ‘iedere instelling draagt daar nog steeds zelf de verantwoordelijkheid voor’.

Onder de open brief van Nan van Houte is de volledige reactie van de initiatiefnemers te lezen.

Foto: Liefde van Maas – Phile Deprez