Anniek Pheifer verlaat na dertien jaar het vaste ensemble van Het Nationale Theater om te gaan freelancen. Dat zegt ze in een interview dat vanochtend verscheen in Trouw. Ze speelt haar laatste rol als ensemble-lid van het Haagse gezelschap in De Oresteia, die morgen in regie van Theu Boermans in première gaat.

Anniek Pheifer kijkt uit naar het freelancen, stelt ze in de krant over haar vertrek. ‘Het heft in eigen hand nemen, met andere groepen en makers werken of zelf iets maken voor bijvoorbeeld de Parade is zo inspirerend.’ Eerder dit seizoen speelde ze al op freelance-basis in Gidsland bij Mugmetdegoudentand.

Pheifer (1977) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en zat sinds 2005 in het vaste ensemble van Het Nationale Theater (destijds nog het Nationaal Toneel) – een van de weinige groepen die nog vaste acteurs in dienst heeft. Vier jaar daarvoor was ze al eens als gastspeler bij het gezelschap te zien. Ze ontving in 2006 en 2009 de Guido de Moorprijs, de publieksprijs voor jonge, talentvolle acteurs binnen het Haagse gezelschap. In 2015 kreeg ze de Mary Dresselhuys Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor uitzonderlijk acteertalent.

Foto Blauwdruk voor een nog beter leven van het Nationaal Toneel (2014): Kurt van der Elst