Schrijver Annet Bremen is gisteren bekroond met de Kaas & Kappes prijs, een jaarlijkse Nederlands-Duitse prijs voor jeugdtheaterteksten. Bremen wint een geldbedrag van 2500 euro voor het Sterrehuis, dat ze schreef voor Het Laagland.

Een vierkoppige jury, bestaande uit Chiara Tissen (NL), Renate Frisch (D), Rob Vriens (NL) en Manuel Moser (D), koos twee winnende stukken uit de zevenennegentig toneelteksten die dit jaar werden ingestuurd. Naast het Sterrehuis, werd het Duitse Mädchenschrift van Özlem Özgül Dündar gekozen. Zij krijgt vijfduizend euro.

Daarnaast selecteerde de  jury nog vijf toneelteksten om op te nemen in de ‘Stückepool’ van het festival, een lijst van de door de vakjury aanbevolen stukken. Daarin staat ook de Nederlandse toneeltekst As you like it van Ellen Parren, Jan-Paul Buijs en Peter van Rooijen van Circus Treurdier.

In het Sterrehuis verbeeldt Bremen volgens de jury ‘in beeldende en zeer poëtische taal’ het leven van vier kinderen, die in het Sterrehuis wonen, een opvangplek voor ouderloze of ‘moeilijke’ kinderen, die echt heeft bestaan in Zuid-Nederland en waarnaar de schrijfster gedegen onderzoek heeft gedaan, onder andere door te spreken met oud-bewoners. ‘De tekst is echter geen documentaire weergave geworden of belerend informatief, maar een aangrijpende karakterschets van 4 zeer kwetsbare kinderen die maar één ding willen: een veilig leven in een geborgen situatie.’

De prijs wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt tijdens het Kaas & Kappes Kinder- und Jugendtheaterfestival in Duisburg. De wedstrijd heeft als doel om jonge auteurs aan te moedigen nieuw repertoire voor jeugd en jongeren te schrijven en de uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jeugdtheaterauteurs te stimuleren.

Foto: Rineke Roosenboom