Het Anne Frank Fonds uit Bazel probeert met een kort geding tegen Hummelinck Stuurman Theaterbureau de voorstelling Achter het huis te verhinderen. Ilja Leonard Pfeijffer, die geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank de toneeltekst schreef, zou een te vrije bewerking hebben gemaakt. Het fonds hekelt het eigentijdse taalgebruik, de vermeende humor en de toegevoegde (fictieve) verhaallijnen.

Hummelinck Stuurman Theaterbureau beroept zich op het verlopen van het auteursrecht, dat zeventig jaar na het overlijden van de auteur komt te vervallen, en zodoende iedereen vrij laat een eigen interpretatie van het dagboek te geven. De producent was desondanks bereid afspraken te maken met het Anne Frank Fonds, dat de dagboeken beheert. Het fonds was na een eerste lezing echter niet akkoord en is van mening dat een bewerking van het dagboek niet gespeeld mag worden zonder zijn toestemming.

Producent Arjen Stuurman vertrouwt erop dat het kort geding de productie niet in de weg zal staan. De voorstelling, die 11 november in première gaat, begint vanavond met try-outen. De regie ligt in handen van Johan Doesburg.

Ilja Leonard Pfeijffer schetst aan de hand van het dagboek een eigentijds verhaal over leven in een oorlogssituatie, waarin de specifieke historische context wordt losgelaten om een universeler verhaal te brengen. Zijn bewerking richt zich op wat samenleven in een kleine ruimte, terwijl buiten de vijand rondloopt, met een mens kan doen. Derhalve permitteerde hij zich diverse fictieve elementen.

Het Zwitserse fonds is overigens niet te verwarren met de Amsterdamse Anne Frank Stichting, die het Anne Frank Huis beheert en uitdrukkelijk openstaat voor nieuwe interpretaties van het dagboek.

Foto: Hummelinck Stuurman