Filosoof, schrijver en activist Angela Davis gaat in Amsterdam een programma presenteren rondom zwarte wetenschap, culturele productie en activisme binnen de hedendaagse gepolariseerde samenleving. Moving Together: Activism, Art and Education duurt van 12 tot en met 17 mei.

Door Angela Davis’ activisme en wetenschappelijk werk van de afgelopen decennia is ze nauw betrokken bij bevrijdingsstrijden voor sociale gerechtigheid over de gehele wereld. Haar oeuvre symboliseert de waarde van interdisciplinaire bevrijdingspraktijken, aldus de organisatie. Binnen haar werk legt Davis de nadruk op het belang van coalities tussen verschillende gemeenschappen rondom de strijd voor economische, raciale, gender en seksuele gerechtigheid. Davis wordt gedurende haar bezoek aan Amsterdam vergezeld door Gina Dent, wier werk rondom de afschaffing van het gevangeniswezen, feminisme, sociale gerechtigheid en zwarte kunst en literatuur bijdraagt aan de strijd voor globale sociale gerechtigheid.

Davis presenteert een programma dat onder andere bestaat uit een aantal (openbare) lezingen, workshops, discussies, meetings en filmvertoningen. De opening vindt op 13 mei plaats in het Tropenmuseum met een publieke dialoog rondom intergenerationele coalities. Davis sluit de residentie op 17 mei af met een lezing over activisme, kunst en educatie in een transnationale context, en gaat aansluitend in gesprek met professor Gloria Wekker (Vrije Universiteit).

Het programma is geïnitieerd door SNDO en geproduceerd door de Academie voor Theater en Dans als onderdeel van het AIR – Artist in Residence programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Research Center for Material Culture (Nationaal Museum voor Wereldculturen).