De afstudeerders van de Mime Opleiding van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans ontvangen de André Veltkamp Beurs 2018. Ze krijgen een bedrag van 1.000 euro en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van hun afstudeervoorstelling ParadijsvertragingOp dinsdag 11 september wordt de Beurs in de Academie officieel toegekend en de winnende voorstelling hernomen.

De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die ‘vanwege een bijzondere signatuur, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid een tweede leven verdient’. De jury, dit jaar bestaande uit Charlotte Lap, Erik Lint, Laurens Runderkamp, Niko Bovenberg en Annebeth Vlietstra, prijst ‘de vitaliteit, diversiteit, kwetsbaarheid en ook kracht’ van de Mime Lichting 2018. ‘Paradijsvertraging, in de regie van Ko van den Bosch, werkt als een ijzersterk oerschreeuwritueel als klankkast tegen de huidige tijd.’

In 2015 ontving Liliane Brakema als eerste de beurs met de voorstelling De Wilde Eend, die vervolgens door de het Nederlands Theater Festival werd geselecteerd. Ook de winnende voorstelling van 2016 Cock, Cock: Who’s there!!! van Samira Elagoz van de SNDO en De Louteringsberg van Marijn Graven in 2017 werden succesvol hernomen.

De beurs is genoemd naar André Veltkamp, van 1997 tot 2010 directeur van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van Veltkamp, rijkt de beurs op 11 september uit. Tijdens die gelegenheid wordt ook de Top Naeff Prijs toegekend, als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans.