Het Amsterdams Fonds voor de Kunst is een crowdfundingcampagne gestart. Sinds maandag vraagt het fonds via voordekunst.nl donaties om zijn Snelloket Corona Projecten te heropenen. Het is de eerste keer sinds zijn oprichting in 1972 dat het AFK een beroep doet op het publiek.

De campagne, onder de noemer ‘Futureproof’, is een vervolg op het in april geopende Snelloket Corona Projecten, bedoeld voor kunstprojecten die reageren op of een direct gevolg zijn van de coronacrisis. Makers konden maximaal 5000 euro aanvragen en kregen binnen vijf werkdagen reactie. Het oorspronkelijk beschikbare budget van 300.000 euro was in korte tijd besteed.

Voor een nieuwe openstelling van het loket heeft het AFK wederom een bedrag beschikbaar gesteld. Maar het fondsbudget is volgens het AFK niet toereikend, waardoor het een beroep moet doen ‘op de heldhaftigheid en barmhartigheid van alle cultuurliefhebbers en iedereen met een hart voor Amsterdam’. De tegenprestatie voor donaties boven de 1000 euro is een ontmoeting met AFK-directeur Annabelle Birnie, die de donateur meeneemt langs enkele Amsterdamse makers. Inclusief borrel.

De crowdfundingcampagne kreeg de naam ‘Futureproof’ omdat het fonds met het opgehaalde bedrag Amsterdamse makers weer een toekomstperspectief wil bieden. De regeling is bedoeld voor individuele Amsterdamse kunstenaars, waaronder acteurs, dansers en theatermakers. ‘Zij maken van een stad een Stad. Zij maken Amsterdam.’

Sinds de lancering van de campagne afgelopen maandag haalde het fonds 6.060 euro op van 72 donateurs.