De gemeente Amsterdam maakt voor vanavond nog geen uitzondering voor culturele instellingen als het gaat om de maximale groepsgrootte van dertig personen in een binnenruimte. Theaters moeten dus bezoekers afbellen of voorstellingen annuleren. Dat meldt at5 op zijn website

Met het huidige besmettingsniveau vinden de voorzitter van de Veiligheidsregio en de burgemeester generieke ontheffingen voor theaters en bioscopen niet verantwoord. De stad gaat er vanuit dat er op een later moment wel uitzonderingen gemaakt worden. ‘Ook in Amsterdam gaan we gebouwen van groot belang aanwijzen. Het zijn er veel in de stad, dat willen we zorgvuldig doen’, zegt een woordvoerder in de Volkskrant. Samen met de veiligheidsregio’s en het Rijk kijkt Amsterdam ook naar een eventuele gezamenlijke lijn voor de ontheffingen.

Gisterenavond meldden minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) op hun persconferentie dat er vanaf 18.00 uur vandaag nog maximaal 30 personen in eenzelfde binnenruimte mogen zijn. Voor zalen ‘met een groot cultureel belang’ kunnen de voorzitters van de veiligheidsregio’s een uitzondering maken.

Onder meer Schouwburg Amphion in Doetinchem, Theater Orpheus in Apeldoorn, Chassé in Breda, Theaters Tilburg en alle theaters in Den Haag kregen voor vanavond wel een locale vrijstelling.

In Amsterdam hebben onder meer Internationaal Theater Amsterdam, DeLaMar en Carré hun voorstellingen van vanavond inmiddels geannuleerd. Of de voorstellingen van morgen en de daaropvolgende dagen wel door kunnen gaan, is nog onduidelijk. Theater Bellevue gaat vanavond voor een kleiner publiek open.