De voorstellingen Let me tell you something you already know van Merel Severs, Leeuwenkind van Luan Buleshkaj en Motherland van Jip Smit zijn de ‘Best of Fringe’ 2020. Dat werd bekendgemaakt op de slotavond van het Amsterdam Fringe Festival. Seriously Interrupted Millennial van WUSS wint de allereerste ‘Best of Fringe – Digital’ award.

‘Een game changer’, noemt de jury Let me tell you something you already know. ‘Merel Severs kantelt het mainstream, mannelijke, hetero-narratief. Dat doet ze op een waanzinnige, performatieve manier.’ Luan Buleshkaj brengt met Leeuwenkind volgens de jury ‘spoken word op topniveau, met een vleugje kleinkunst en cabaret’. En Jip Smit is een ‘meesterverteller’. ‘Ze neemt het publiek moeiteloos mee in een mooi verhaal. Game of Thrones meets feministisch manifest.’

Een twintigkoppige jury, bestaande uit theaterprofessionals, zag alle voorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival. Zij selecteerden drie producties die mee mogen reizen met de Best of Fringe Tour langs vijf Nederlandse theaters.

De voorstellingen Burning Butterfly XL van Annica Muller en Yoniverse van Cherella Gessel ontvingen een eervolle vermelding van de jury.

Na afsluiting van het festival kunnen makers zichzelf nog nomineren voor de ‘Next Best Fringe Award’: een residentie bij ICK Dans Amsterdam of Het Huis Utrecht. Zij krijgen daar coaching en studioruimte om het artistieke experiment dat ze bij Fringe zijn gestart verder te ontwikkelen.

De International Bursary, een beurs om op een Fringe festival in het buitenland te spelen, werd dit jaar niet uitgereikt. Het is niet zeker dat deze Fringe festivals in tijden van COVID-19 kunnen plaatsvinden.

Foto: Let me tell you something you already know van Merel Severs, Mick Groenveld