Voor het tweede jaar op rij zijn Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) uitgeroepen tot Theater van het Jaar. Dat maakte Fred Boot, vice-voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) gisteren bekend tijdens de VVTP Theaterbeurs in Theater de Meervaart in Amsterdam.

Schouwburg Amphion won de prijs in de categorie Grote theaters (meer dan 450 stoelen). De jury noemt de schouwburg een ‘synoniem voor gastvrijheid’. Amphion won de prijs voor de derde keer: ook in 2012 kwam het theater als beste uit de bus. Theater De Naald wint in de categorie Kleine theaters (maximaal 450 stoelen). De jury roemt de deskundige programmering en het ondernemerschap van het theater.

De VVTP-leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Dit jaar lag er bij de beoordeling een extra focus op hoe het theater nieuw publiek weet te bereiken en bestaand publiek aan zich weet te binden.

De winnaars van de Theater van het Jaar krijgen een speciaal door Carla Janssen Höfelt ontworpen stoel – een grote en een kleine, naar gelang de categorie – en houden deze prijs een jaar bij zich. De prijs is een waardering voor de theatermedewerkers, maar zorgt bovendien voor een extra aanzuigende werking doordat de bekroning veel publiciteit oplevert in de regio.

In de categorie Grote theaters waren dit jaar verder de volgende theaters genomineerd: Flint (Amersfoort), Theater De Meervaart (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Goudse Schouwburg (Gouda), Nieuwe Luxor (Rotterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse). In de categorie Kleine theaters waren dat Theater De Speeldoos (Baarn), Diligentia (Den Haag) en Singer Theater (Laren).

Sinds 2010 reikt de VVTP de prijs voor Theater van het Jaar uit. Sinds vorig jaar is er bovendien een aparte prijs voor kleine theaters. De VVTP bestaat uit de achttien grootste theater- en muziekproducenten die samen circa zestig procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen.

Foto: Margot de Heide, Roy Beusker Fotografie