Schouwburg Amphion in Doetinchem en Westlandtheater De Naald in Naaldwijk zijn Theater van het Jaar 2016, in de categorieën Grote theaters en Kleine theaters. Dat maakte voorzitter Suzanne van Dommelen vandaag bekend op de jaarlijkse theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theater Producenten.

De theaters werden door de verschillende VVTP-leden beoordeeld op gebieden als communicatie, techniek, uitstraling, gastvrijheid, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent.

Schouwburg Amphion werd het positiefs beoordeeld van de grote theaters, onder meer voor ‘haar originaliteit en grote gastvrijheid voor publiek én bespelers’. Amphion kreeg de prijs ook al in 2012.

Voor het eerst in zeven jaar was er een aparte prijs voor kleinere theaters (tot 450 stoelen). De producenten roemden Theater De Naald in die categorie om ‘de vakkundigheid van de programmering en techniek’.

Voorgaande jaren waren de Rijswijkse Schouwburg (2015), Parktheater Eindhoven (2014), Zaantheater (2013), Schouwburg Amphion in Doetinchem (2012), de Goudse Schouwburg (2011) en Luxor Theater in Rotterdam (2010) Theater van het Jaar.

De andere genomineerde theaters voor 2016 in de categorie ‘Groot’ waren Chassé Theater (Breda), De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Theater De Meervaart (Amsterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse). In de categorie ‘Klein’ waren Cultuurcentrum VU Griffioen (Amstelveen) en Theater Walhalla (Rotterdam) genomineerd.

De VVTP (Vereniging Vrije Theater Producenten) bestaat uit de zeventien grootste theater- en muziekproducenten.

Foto: Roy Beusker