Schouwburg Amphion in Doetinchem en WestlandTheater de Naald in Naaldwijk zijn maandag tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2019. Amphion won als theater met meer dan 450 stoelen in de categorie Grote Theaters en WestlandTheater de Naald in de categorie Kleine Theaters. Parktheater Eindhoven ontving de VVTP Marketingprijs.

Binnen de Vereniging Vrije Theaterproducenten bundelen 21 theaterproducenten en -impresariaten hun krachten. De Nederlandse theaters waar de leden mee samenwerken beoordelen ze ieder jaar op onder meer hun communicatie, techniek, ondernemerschap, uitstraling en gastvrijheid. Bij de beoordeling worden verschillende afdelingen en medewerkers betrokken: van marketeers, technici en productieleiders tot artiesten.

Schouwburg Amphion wint de prijs al voor de vierde keer. Ook in 2012, 2016 en 2017 kwam het theater als beste uit de bus. Dit jaar zet de vereniging vooral directeur Charles Droste in de schijnwerpers. Hij weet volgens de VVTP ‘samen met zijn team al jaren een warm bad te creëren voor alle bezoekers en artiesten. Waar theater is, is Charles. Waar je deskundig advies of raad nodig hebt, is Charles. Waar iemand opkomt voor de producent, is Charles’.

WestlandTheater de Naald krijgt de prijs voor de derde keer. Dit jaar omdat het ‘zijn omgeving ervan weet te overtuigen dat naar het theater gaan enorm leuk is!’ Het theater is volgens de vereniging ook ‘een broedplaats voor jong talent, en heeft een duidelijke visie op, en inzicht van wat het publiek wil zien’.

De winnende theaters mogen een jaar lang een door Carla Janssen-Höfelt ontworpen theaterstoel tentoonstellen, met daarop de namen van alle eerdere winnaars.

Naast de prijs voor het beste grote en kleine theater, reikt de VVTP sinds vorig jaar ook een speciale marketingprijs uit ‘om theaters in de schijnwerpers te zetten die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van promotie en die op creatieve manieren het publiek weten te bereiken, met volle zalen tot gevolg’. Parktheater Eindhoven werd maandag geroemd ‘om de visie op campagne voeren en de proactieve en klantgerichte manier van werken’.

De genomineerden in de categorie Grote Theaters waren dit jaar: De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), Koninklijk Theater Carré (Amsterdam), Schouwburg Amphion (Doetinchem), Parkstad Limburg Theater (Heerlen) en Theater De Stoep (Spijkenisse). De genomineerden in de categorie Kleine Theaters waren: Theater de Speeldoos (Baarn), Cultuurcentrum Griffioen (Amstelveen), Diligentia (Den Haag), Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) en Theater Walhalla (Rotterdam).

Foto: Roy Beuskers Fotografie