De Amerikaanse stand-upcomedian Don Rickles is in zijn huis in Los Angelas overleden. Dat meldt zijn woordvoerder Paul Shefrin. De komiek – die nog meer geroemd werd om het beledigen van zijn publiek, dan om zijn grappen – is 90 jaar geworden.

Meer dan vijftig jaar was Donald Jay ‘Don’ Rickles (New York, 1926) te zien in nachtclubs, concerthallen en op televisie. Discrimineren deed hij niet, maar hij had de reputatie de door hem besproken persoonlijkheden en zijn publiek hard aan te vallen en te beledigen.

In de jaren zestig brak Rickles door met regelmatige tv-optredens in onder meer  The Tonight Show en The Dean Martin Show. Daarna werkte hij jaren samen met Frank Sinatra. Als overtuigd Democraat noemde hij hun optredens bij de bals ter gelegenheid van de inauguraties van Ronald Reagan en George H.W. Bush de meest gedenkwaardige.

Als filmacteur speelde hij onder meer in Casino, Dennis the Menace Strikes Again! en The Adams Family. Hij was ook de stem achter Mr. Potato Head in Toy Story.

Rickles overleed aan de gevolgen van nierfalen, in het bijzijn van zijn vrouw Barbara Sklar.

Foto: Richard Drew/AP