Choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam Alida Dors draagt dit jaar zowel de Staat van het Theater (op het Nederlands Theater Festival) als de Staat van de Nederlandse Dans (op de Nederlandse Dansdagen) voor. ‘Dat Dors beide Staten uitspreekt is een krachtig statement, waarmee ze bestaande tradities en conventies wil bevragen en openbreken’, schrijven de festivals in een gezamenlijk persbericht.

Traditiegetrouw opent het Nederlands Theater Festival het nieuwe theaterseizoen met de Staat van het Theater, waarin prominenten uit het culturele veld hun kijk op het Nederlandse theaterklimaat delen. Tijdens de Nederlandse Dansdagen wordt de Staat van de Nederlandse Dans ieder jaar door een actieve vertegenwoordiger uit de Nederlandse Danswereld voorgedragen.

Dat beide ‘Staten’ nu door eenzelfde persoon worden uitgesproken is voor het eerst. De festivals willen met de keuze de ontwikkeling van Dors supporten, die zich ‘door de regels van de sector heen beweegt en met haar werk voor een samensmelting van disciplines zorgt’. Alida Dors is een van de pioniers van de urban dans in Nederland en bestormt nu bij Theater Rotterdam de wereld van het theater. ‘Als brug tussen deze twee werelden’ is ze volgens TF-directeur Tobias Kokkelmans ‘een ware pleitbezorger van grenzeloze podiumkunst’. ‘Als maker en als artistiek directeur streeft ze steeds naar meerstemmigheid, en werkt ze actief aan het afbreken van de schotten tussen publieken, makers en disciplines.’

Alida Dors ziet in de uitnodiging een mooie uitdaging. ‘Ze hebben bewust samen deze keuze gemaakt, en ik ben in vorm en tekst vrij om te doen wat ik denk dat het beste past voor mijn boodschap. Daarmee hebben ze me overtuigd. Ik pak de mic op, want…my silence will not protect me…you…or us!’

De Staat van het Theater wordt dit jaar voor het eerst uitgesproken in de Kleine Komedie (op 1 september), in plaats van in de Amsterdamse Stadsschouwburg/Internationaal Theater Amsterdam. Bij de nieuwe samenwerkingspartner van het festival zal ook de Komedie Kollektie te zien zijn, met ‘must-see gouden Komedie tips op het snijvlak van cabaret, stand-up, storytelling, spoken word, toneel en muziektheater’.

Ook nieuw is ‘The State of the World’, die een dag na de Staat van het Theater op 2 september in ITA uitgesproken zal worden door Pussy Riot-leider en activiste Maria Alyokhina. Deze ‘The State of the World’, waarin internationale sprekers hun licht laten schijnen op zaken die op dit moment spelen in de wereld, moet een nieuwe jaarlijkse traditie worden tijdens het Nederlands Theater Festival.

De Staat van de Nederlandse Dans zal online gepubliceerd worden op 30 september om 11:00 uur.