Alex Klaasen is de winnaar van de Johan Kaart Prijs van seizoen 2015-2016. Op 20 juni ontvangt hij de prijs in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In haar rapport noemt de jury Klaasen ‘het grootste multi-talent dat we op dit moment hebben’.

De Johan Kaartprijs wordt sinds 1975 jaarlijks uitgereikt aan iemand die opmerkelijke prestaties heeft geleverd op het gebied van theateramusement. De jury, met Charles Droste als voorzitter, prijst Klaasen om zijn sterke zangstem en veelzijdig acteertalent. ‘Alex woekert intelligent met zijn talent. Trekt voor al zijn rollen, klein of groot, het onderste uit de kast’, stelt de jury in het rapport. Zijn prestatie in De gelaarsde poes van het Ro Theater gaf de doorslag bij de keuze voor Klaasen.

De prijs is een initiatief van acteur John Lanting en impresario Jacques Senf. Johan Kaart, een geroemde blijspelacteur uit het begin van de vorige eeuw, gaf zijn naam aan de prijs. De trofee is een bronzen beeldje dat hem portretteert, gemaakt door Pieter de Monchy. Eerder ontvingen onder anderen Simone Kleinsma, Adèle Bloemendaal, Tjitske Reidinga en Gijs Scholten van Aschat de trofee.

Foto: Edwin Smulders