Horror van Jakop Ahlbom en Stand up, lie down van De Gemeenschap en Roy Peters zijn de eerste twee kanshebbers op de Mimeprijs 2015. De Mimeprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of groep die volgens de jury de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de mime in het voorafgaande seizoen.

Jakop Ahlbom liet zich voor zijn nieuwste voorstelling inspireren door het horrorgenre. ‘De manier waarop hij in deze voorstelling met wonderbaarlijke middelen een benauwde en gevaarlijke wereld creëert is humoristisch, spannend en verbluffend inventief,’ schrijft de jury in haar rapport. Ze noemt Horror het voorlopige hoogtepunt in Jakop Ahlboms carrière.

In Stand up, lie down bespreken vijf personages hun leven als homo in een heteroseksuele maatschappij. ‘In deze stand-up comedy show van De Gemeenschap is de taal een daad en dat maakt de voorstelling tot een bijzondere mimevoorstelling,’ aldus de jury. De tekst van Rob de Graaf is gebaseerd op de persoonlijke verhalen van de spelers. 

De jury van 2015 bestaat uit voorzitter Cees Debets (directeur Theater aan het Spui), Roy Peters (mimemaker), Paul van der Laan (mimemaker), Erica Smits (journalist) en Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetaktfestival). Jurylid Roy Peters is op geen enkele manier betrokken geweest bij de nominatie van zijn eigen voorstelling en wordt uitgesloten bij het bepalen van de winnaar van de Mimeprijs 2015.

De Mimeprijs wordt op 13 september uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Foto Horror – Jakop Ahlbom: Sanne Peper